onsdag 3. juni 2009

Hva er spiseforstyrrelser og hva fører til at så mange unge blir rammet av det?

Spiseforstyrrelser er en forstyrrelse som har blitt mer kjent de siste årene. Hvorfor blir så mange rammet av denne forstyrrelsen? Ifølge statistikken er jentene størst på spiseforstyrrelser med hele 90 %. Mange mener at jentene har et større press for å se tynn og pen ut.
I dagens ungdomsmiljø ser mange ungdommer på det å være tynn som å være suksessfull og rik. Slanker man seg i dagens samfunn kan man oppleve flere positive tilbakemeldinger, noe som kan føre til at man får mer selvtillit og fortsetter med slankingen til det blir en forstyrrelse. Å være slank har blitt en farlig trend, dette har mye å gjøre med medias oppblåsing av kjendiser og popstjerners vekt.

I ungdomstiden blomstrer hormonene og mange begynner å bli interessert i det andre kjønn. På skolen kan mange oppleve tilbakemeldinger fra det andre kjønn om deres utseende. Om man får negative eller positive tilbakemeldinger kan dette ha effekt på hvordan man ser på seg selv. Får man høre at man er veldig pen forsterker dette sitt eget selvbilde og setter et større press om å holde seg pen eller bli enda penere. Det kan også ha liten effekt på en som er fornøyd med sitt utseende, men at det bare blir tatt som et enkelt komplement. Får man negative tilbakemeldinger kan dette ha katastrofale utslag på rette personen. Dette kan føre til spiseforstyrrelse, lav selvsikkerhet, usikkerhet, depresjon, angst for det sosiale osv.

Mange opplever ungdomsperioden som noe vanskelig. Her er det mange som er usikre på seg selv og det kan gjenspeiles i mange. Ikke alle er så hensynsfulle mot hverandre i denne perioden. Flere søker etter popularitet og godkjennelse. I denne perioden er det mange som mener de må være en av gjengen for å bli godtatt. For å bli det føler mange at de må ha de dyreste merkeklærne og se penest ut, mens de bruker den klassiske unnskyldingen til foreldrene ”.. men alle får det jo…”.

Hele ti prosent av slike forstyrrelser rammer gutter. De fleste gutter blir rammet av den såkalte treningsforstyrrelsen. Her er det mange likhetstrekk med jentenes påvirkningsgrunnlag. Med mye press fra media om hvordan den ideelle mannen eller kvinnen skal se ut er man i ungdomsalderen veldig lett påvirkelig til slike ting.

Selve påvirkningen av forstyrrelsene er den samme for begge kjønn, men de utarter forskjellige resultater av dem.

Mange voksne blir veldig overrasket når de kommer inn på en ungdomsskole og ser at nesten alle barna har samme utseende og klær. Ungdommer er veldig opptatt av hva andre ser dem som og om de har det rette utseendet og klær. Dette kan være ulemper siden da mange ungdommer sliter for å finne sin identitet for de alltid kopierer vennene sine. Også kan det føles som de har en identitet, men til de blir voksen er det bare en midlertidig identitet.


Vi skillermellom anoriksia-, bulimi-, tvangsspising- og treningsforstyrrelser.

Ved anoreksia spiser personen nesten ingenting og er veldig oppsatt på å forbrenne mest mulig kalorier. Måter du kan oppdage denne forstyrrelse på er f.eks ved å se på den du mistenker i en time på skolen. Hvis personen sitter rett på stolen og løfter føttene lett over gulvet er dette et tegn på anoreksia. Dette gjør de for og ”snik” forbrenne mens de sitter. Det finnes mange slike metoder. Hvis man prøver det selv kjenner man hvor tungt det blir etter hvert. De med anoreksia blir som oftest avmagret.

Ved bulimi får personen en type anfall der han/hun spiser store mengder mat, for deretter få skyldfølelse og tømmer seg via oppkast, lakserende- eller vannløsende midler. Bulimikere kan få store fysiske- og psykiske plager.
Fysiske tegn på denne sykdommen kan være tenner som er ødelagt av magesyre, svimmelhet og svikt i mineralbalansen. Bulimikere har strenge rutiner når det gjelder spising og renselse. Dette fører til at mange blir asosiale.

Overspising en sykdom der man spiser over det anbefalte daglige inntaket. Samfunnet er ikke flink nok til å se på dette som en sykdom lik med anoreksia og bulimi. I ungdomstiden er dette en sykdom som lett kan utløses eller forverres. De fleste vet at på ungdomsskolen er det mange hensynsløse elever som lett angriper de svake. Om man er overvektig i en slik alder er det vanskelig og ikke ”ta seg nær” av en stygg kommentar om utseendet og/eller vekta si. Denne forstyrrelsen blir påvirket av følelsene. Vanlig for denne forstyrrelsen er at man spiser mye når man er trist, og man blir trist for at man spiser så mye. De aller fleste med denne sykdommen er overvektige. Mange overspisere sliter med depresjoner og dårlig selvbilde.

Treningsforstyrrelser kan både ramme jenter og gutter, men riktignok er det gutter som blir rammet oftest og hardest. Medias påvirkning og det økende antallet med treningssentre hjelper ungdommer å krysse den normale grensen for hva som er normalt når det gjelder treningsmengde og muskelmasse. Mange tar anabole steorider som et hjelpemiddel for sterkere muskler. Det viser seg at mange sliter med å få bukt med bruken av anabole steroider.

I Eriksons teori om ungdom gjennomgår ungdommen en utviklingskrise der utfallet enten er identitet eller rolleforvirring. Dette kan jo forstås på den måten at når ungdommer slanker seg, får de positive tilbakemeldinger som bekrefter at de ser bra ut, noe som hjelper å styrke selvtilliten og kanskje hjelper ungdommen å se deres identitet eller midlertidige indentitet.

Ingen kommentarer: