onsdag 3. juni 2009

Kvalitativ spørreundersøkelse på vgs om Gaza krigen

I denne spørreundersøkelsen har vi vært 5 elever som har samarbeidet med å utføre selve spørreundersøkelsene. Vi har da tatt for oss 6 utspurte elever i videregående skole fra lite interessert til meget interessert. Ved å utføre denne spørreundersøkelsen ønsket vi å få fram norske skoleelevers syn på Gazakrigen og hva de tenker og kan om denne. Vi valgte kvalitativ spørremetode, da vi personlig intervjuer enkeltpersoner med like spørsmål. Spørreundersøkelsene var tatt i mars 2009.
Det første spørsmålet vi spurte intervjuobjektene våre om var hvilken kjennskap de har til konflikten i Gaza. Her er det veldig varierende svar. En har svart middels, en liten, en vet hvor det ligger, hvem som kjemper og hvorfor, en er veldig engasjert i konflikten, og en er veldig belest på denne konflikten og politikk rundt krigen.
Deretter spurte vi hvor de enkelte hadde fått kunnskapen sin fra. Her nevnte stortsett alle media, med da spesielt Tv og internett. Noen fag på skolen ble nevnt som Historie og Politikk og menneskerettigheter.
Vi spurte så om hvorfor de enkelte interesserer seg eller ikke interesserer seg i denne konflikten. Svarene på denne varierer litt der to av de mindre interesserte svarer at de ikke har tid. En syns nordmenn bør ha kjennskap til konflikten. Ellers syns en at det er veldig interessant å se hvordan andre land som eksempel USA handler og reagerer i forhold til denne konflikten. En mener at det er interessant siden det er så aktuelt.
Vi spurte deretter om de visste når krigen startet og hvem de mente var skyld i den. En mener krigen startet i 1940 årene, tre vet ikke når den startet, mens en mener den startet allerede for 2000 år siden da Israelerne bodde der. Når det gjelder hvem som er skyldig i saken er tre usikre, mens 2 mener det er Israelernes skyld, mens en mener det er Vestens skyld.
Vi spurte så om de så noen fremtidige løsninger på konflikten. Der har en svart nei, En mener israelittene må legge ned våpnene og en annen er enig om at det må sluttes å utøves vold mot hverandre og bli enige, en mener USA bør bryte inn og en mener at konflikten har vært og vil være uløselig.
Vi spurte så om de trodde at krigen i Gaza ville kunne påvirke fremtiden til barna og unge i området. Halvparten har svart at den vil påvirkes veldig sterkt på sinnet til disse unge, mens noen har vektlagt dårligere utdanningsmuligheter og at dette kan videreutvikle krigføringen på de unge.
Så spurte vi dem spørsmålet om de trodde krigen ville kunne påvirke barna og de unge i Norge. To mener den påvirker norske som har slekt eller kjente i krigslandet. En nevner at den kan få innvirkning på barna i Norge om den sprer seg til en global krig. Resten har svart at det vil ha veldig lite påvirkning.
Til sist spurte vi dem om at de tror at denne konflikten kan påvirke nordmenns forhold til israelere og palestinere. En svarte nei, en mente at vi lett kunne stigmatisere dem, en mener de lettere kan bli dømt om de ytrer sin mening, to mener de sendte ut dårlige signaler under opptøyene i Norge og at dette kan føre til antisemittisme. Alt i alt er det veldig varierende hva hver enkelt elev mener om dette. De med mer kunnskap om denne krigen vet en del mer enn de med lite eller middels. Men felles for alle er at de har hørt og fått mye kunnskap om dette emnet via TV og internett. Fleste er enige om at de som bor på denne i krigsområdene vil bli sterkt påvirket av denne krigen, mens de unge i Norge vil bli mindre eller ikke i det hele tatt påvirket. Alle har veldig usikre svar på løsningen på denne konflikten, der de fleste mener løsningen er enighet og våpenhvile. Noen har ikke tid til å følge med på disse konfliktene fordi det er så mye å sette seg inn i, mens resten mener det er aktuelt og spennende og noe man bør sette

Ingen kommentarer: